“Ο νυχτερινός περίπατος της γιαγιάς” της Άλκης Ζέη

-

«Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών στις 27 Φεβρουαρίου 2020.» Έτσι τελειώνει το βιογραφικό της Άλκης Ζέη στο τελευταίο της βιβλίο με τίτλο «Ο νυχτερινός περίπατος της γιαγιάς».

Να κρύβουν άραγε πάντα οι συγγραφείς τις δικές τους σκέψεις και τα δικά τους συναισθήματα πίσω από τους ήρωές τους; Ή να τα φανερώνουν μέσα από αυτούς; Σαν σε επίλογο μιας αυτοβιογραφίας, η γιαγιά στο βιβλίο της Ζέη βρίσκεται στις Βρυξέλες να παρατηρεί καθετί στη λεπτομέρειά του, ό,τι εδώ και χρόνια γνώριζε και έβλεπε: τις στέγες των σπιτιών, τα παράθυρα, το κοραλλί βελούδο της πολυθρόνας της, τις αγκαλιές… και να μετρά, λες, τα χρόνια που πέρασαν στις κόκκινες και μαύρες χάντρες μιας καρφίτσας, δώρο από ανθρώπους αγαπημένους. Να κρύβει μελαγχολία ο αποχωρισμός; Ή να τη φανερώνει;

Κι ενώ η ζωή συνεχίζεται, η γιαγιά φεύγει για ένα περίπατο λες νυχτερινό, κι οι μέρες συνεχίζουν να ξημερώνουν. Στις Βρυξέλες το καθυστερούν λιγάκι, σαν μια τιμή στο φως που παύει πια να λαμπυρίζει. Μα ξημερώνουν.

Πόσα πολλά έχουν σημασία λίγο πριν από το τέλος, πόσα διαφορετικά από αυτά που νομίζουμε! Αυτό είναι, κατά τη γνώμη μου, το τελευταίο μήνυμα που ήθελε να μας αφήσει η Άλκη Ζέη με το βιβλίο της. Δεν είναι η θλίψη που κυριαρχεί στο τελευταίο της γράψιμο. Είναι η χαρά της ομορφιάς και η αγάπη που κρύβουν οι στιγμές που περνάνε. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Η ζωή περνά. Και κλείνει. Έτσι απλά.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

«Ξημέρωσε για τα καλά.

Στο σαλόνι η πόρτα έχει κλείσει.

Το φως έχει σβήσει.

Πάνω στην πολυθρόνα

είναι αφημένο το βιβλίο της γιαγιάς.

Η μελαγχολία του σκαντζόχοιρου.»

Ένας μαγικός περίπατος που κλείνει

τον μεγάλο κύκλο μιας γεμάτης ζωής.

Μιας ζωής που προσέφερε και προσφέρει και μετά το πέρας της μιας και μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν στον ΟΔΥΣΣΕΑ για την υποστήριξη της δράσης του. Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε από τη Δάφνη Βλουμίδη και Γερμανούς φίλους του ξενοδοχείου «Βότσαλα» στη Μυτιλήνη. Από την ίδρυσή του το 2012 (στο Βερολίνο) ξεκίνησαν προγράμματα απασχόλησης, μάθησης και επικοινωνίας για νέους πρόσφυγες που βρίσκονται στο νησί της Λέσβου.

Χαρακτηριστικά

Συγγραφή: Άλκη Ζέη

Εικονογράφηση: Νικόλας Χατζησταμούλος

Εκδόσεις «ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ» (2020)

ISBN 978-618-03-1988-0

Προτεινόμενες ηλικίες: 6-9, 9-12

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Σχόλια