«Οι πλούσιες ώρες του Ζακομινούς Γκενσπορό» της Rébecca Dautremer

-

Τι θα πει «Οι πλούσιες ώρες»; Γράφει η συγγραφέας στο εισαγωγικό της σημείωμα απαντώντας στα παιδιά: «Είναι ένας ποιητικός και εκλεπτυσμένος τρόπος για να μιλήσεις για τη ζωή κάποιου. Και εκλεπτυσμένος, σε αυτή την περίπτωση, σημαίνει ότι έχω χρησιμοποιήσει πολύπλοκες λέξεις, όπως Οι πλούσιες ώρες, για να πω κάτι απλό, όπως η ζωή.»

Και τι γυρεύει ένα βιβλίο για τη ζωή, σε μια λίστα από βιβλία που πραγματεύονται την απώλεια και το πένθος; Πόσο πιο κοινότοπη θα μπορούσε να ήταν η απάντησή μου για άλλη μια φορά: Μα μιλώντας για τον θάνατο, μιλούμε για τη ζωή!

Και πώς έζησε αυτός ο Ζακομινούς, που η ζωή του άξιζε να γίνει ιστορία να ειπωθεί; Όπως όλοι μας…

«Ο Ζακομινούς διασταυρώθηκε με το μονοπάτι πολλών άλλων. Με κάποιους που του έμοιαζαν… άλλους που δεν τους καταλάβαινε. Κάποιους που αγάπησε με όλη του την καρδιά… κι άλλους με τους οποίους ένιωθε καλά. Κάποιους που τον μπέρδεψαν… Ορισμένους που θα μπορούσε να έχει εμπιστευτεί… ή άλλους από τους οποίους θα έπρεπε να φυλαχτεί. Ένα σωρό με τους οποίους συμπορεύτηκε… Πολλούς που ξέχασε παρόλο που δεν το ’θελε… και άλλους στοςυ οποίους δε θα έλεγε ποτέ αρκετά ευχαριστώ.»

Πόσο δύσκολο να παρουσιάσει κανείς ένα εικονοβιβλίο με ένα τόσο απλό κείμενο!

Πόσο δύσκολα τα απλά. Και όμορφα!

Κάπως έτσι η συγγραφέας παρουσιάζει τη γέννηση, την πορεία της ζωής του Ζακομινούς και τον θάνατό του… τόσο απλά όσο να μας προβληματίσει ως προς το ποια είναι στ’ αλήθεια εκείνη η στιγμή που ο άνθρωπος κρατάει τις δυνάμεις του για το σημαντικό και μαθαίνει να απολαμβάνει. Ποια είναι εκείνη η στιγμή που αντιλαμβάνεται κανείς το νόημα και βλέπει τον θάνατο, όχι πια ως καταστροφή, μα ως τέλος σε μια πορεία ζωής όμορφης.

Δεν αποκρύβεται ο θάνατος ούτε η απώλεια ούτε το πένθος… παρουσιάζονται ως κομμάτι του ταξιδιού τόσο απόλυτα ταιριαστό, που, αν έλειπε, δε θα υπήρχε η ζωή – αυτή η ποθούμενη. Η χωρίς ήρωες και περιπλοκές. Η «μικρή και γενναία και γεμάτη. Μια ωραία ζωούλα που έκανε καλά τη δουλειά της…» κι άξιζε.

Κι αξίζει.

Χαρακτηριστικά

Συγγραφή – Εικονογράφηση: Rébecca Dautremer

Τίτλος Πρωτότυπου: Les Riches Heures de Jacominus Gainsborough

1η έκδοση: 2018

Εκδόσεις Μεταίχμιο (2018)

Μετάφραση: Μάρω Ταυρή

ISBN 978-618-03-1627-8

Προτεινόμενες ηλικίες: 3-6, 6-9, 9-12, +

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Σχόλια