«Η κλέφτρα βιβλίων», η ταινία

-

Όταν οι άνθρωποι δίνουν στον θάνατο θέση πρωταγωνιστή μέσα από τη βλακεία ενός πολέμου, αυτός παίρνει θάρρητα κι αφηγείται τη ζωή… Μα, ακόμα κι αυτός, μένει σαστισμένος μπρος στη δύναμη της θέλησης για ζωή που δεν προβάλλεται στην εν λόγω ταινία έτσι όπως είθισται να παρίσταται– ως μάχη. Μοιάζει περισσότερο σαν ανάγκη για ομορφιά. Δίψα για λέξεις που έχουν δύναμη να δώσουν χαρά στο άχαρο και χρώμα στο μουντό.

Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Marcus Zusak και πραγματεύεται το βίωμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στη ναζιστική Γερμανία από την πλευρά απλών βιοπαλαιστών Γερμανών, που δεν έχουν τίποτα να τους χωρίζει από τους Εβραίους της γειτονιάς τους. Η Liesel είναι ένα κορίτσι που κατάγεται από κομμουνιστική οικογένεια και υιοθετείται από ένα ζευγάρι Γερμανούς. Ούσα αναλφάβητη, μαθαίνει να γράφει και να διαβάζει από τον θετό της πατέρας, έναν αντιναζιστή μουσικό. Κατορθώνει να επιβιώσει στον παραλογισμό του πολέμου κλέβοντας βιβλία και δραπετεύοντας με τη φαντασία της και με τη δύναμη που αντλεί από τις ιστορίες που διαβάζει και που γράφει.

Η πλοκή απλή και συγκινητική. Γεμάτη απώλειες αγαπημένων… Ο θάνατος, ακόμα κι όταν ξεπροβάλλει βίαια μέσα από έναν πόλεμο, βρίσκει αντίποδα το πείσμα για ζωή, για καθετί μικρό που δίνει νόημα στη στιγμή. Πρόκειται για ταινία για τον πόλεμο που υμνεί όμως τη σπουδαιότητα μα και την ευθύνη να παραμένει κανείς Άνθρωπος μέσα σε όλο αυτό α-νόητο του πολέμου. Παράλογα επίκαιρη!

Υ.Γ. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Λιάνα για την εισήγηση αυτής της ταινίας!

Χαρακτηριστικά της ταινίας

Κατάλληλη για άτομα άνω των 12 ετών.

Ημερομηνία πρώτης προβολής: 27 Νοεμβρίου 2013 (Η.Π.Α.)

Σκηνοθεσία: Brian Percival

Μουσική: John Williams

Εταιρεία Παραγωγής: 20th Century Studios

Πρωταγωνιστές: Geoffrey Rush, Emily Watson, Sophie Nelisse

Επίσημο trailer της ταινίας: https://www.youtube.com/watch?v=6dRuGwS1gWU

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Σχόλια