«Μα πού πήγε η Χρυσούλα» του Sebastian Loth

-

Άρνηση, νοσταλγία, αναμνήσεις, αποδοχή. Αυτές είναι οι λέξεις που βρίσκονται σημειωμένες σ’ ένα μικρό χαρτάκι στην πρώτη πρώτη σελίδα του βιβλίου μου. Και η φράση: έναυσμα για συζήτηση. Είναι οι πρώτες μου σκέψεις, τις οποίες σημειώνω μόλις τελειώσω ένα βιβλίο σκεπτόμενη πώς θα μπορούσε να το προσεγγίσει κανείς στο πλαίσιο της Παιδαγωγικής της Απώλειας και του Πένθους.

Η συγγραφή του βιβλίου ακολουθεί το τρίπτυχο: πριν – κατά τη διάρκεια – μετά. Πρώτα περιγράφεται η σχέση των δύο φίλων, μιας πάπιας, της Ιόλης, και μιας χελώνας 127 χρόνων, της Χρυσούλας. Η χελώνα κάποια στιγμή χάνεται από τον κήπο και τότε ξεκινά η αναζήτησή της από την Ιόλη, η οποία αδυνατεί να κατανοήσει ή να δεχτεί πως «ήρθε η ώρα για τη Χρυσούλα να φύγει από τον κόσμο μας». Η άρνηση της απώλειας φέρνει θυμό και οδηγεί την Ιόλη σε μια αναζήτηση φιλοσοφική, θα έλεγα. Γιατί τι άλλο είναι από συμβολισμοί «τα πιο ψηλά βουνά», «τα πιο βαθιά νερά», «τ΄ αστέρια», «η σιωπή», «η μουσική»… Ώσπου η αναζήτηση αποβαίνει μάταιη και οι δυο φίλες συναντιόνται ξανά μόνο εκεί που συνήθιζαν, στον κήπο τους – αρκεί να κλείσει τα μάτια της η Ιόλη και να ‘χει αγκαλιά κάτι δικό της.

Όταν τη δέχεσαι την απώλεια που βιώνεις, δεν πάει να πει πως την ξεπερνάς. Άλλωστε δεν ξεπερνιέται η απώλεια, όπως ούτε και η αγάπη. Την αγκαλιάζεις και ζεις μαζί της. Είναι από τα βιβλία που ζηλεύει κανείς τον τρόπο με τον οποίο μέσα από λέξεις απλές, τις πιο απλές, και ζωγραφιές απλούστερες, θίγονται θέματα τόσο σημαντικά και τόσο μεγάλα. Έτσι όπως πρέπει να θίγονται. Απλά.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Η Ιόλη και η Χρυσούλα είναι καρδιακές φίλες. Μια μέρα

όμως εξαφανίζεται η Χρυσούλα. Είχε έρθει η ώρα της

να φύγει από τον κόσμο. Η Ιόλη όμως δεν καταλαβαίνει

τί σημαίνει αυτό.

Μια ιστορία με θέμα το θάνατο και τη φιλία.

Η ιστορία της Ιόλης που κράτησε για πάντα

τη φίλη της Χρυσούλα βαθιά μες στην καρδιά της.

Χαρακτηριστικά

Συγγραφή: Sebastian Loth

Μετάφραση: Μυρτώ Νίλσεν

Τίτλος Πρωτότυπου: Jolante sucht Crisula

1η έκδοση: 2010

Εκδόσεις «Μέριμνα» (2011)

ISBN 978-960-86307-5-8

Προτεινόμενες ηλικίες: 3-6, 6-9

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Σχόλια