Δυο παιδικά βιβλία για την απώλεια της μητέρας

-

Κι όμως έχουν γραφτεί! Παρά τη δυσκολία του θέματος και την, για πολλά χρόνια απουσία του από την παιδική λογοτεχνία ως κύρια διαπραγμάτευση μιας ιστορίας, το 2018 μεταφράστηκε στην ελληνική το εικονοβιβλίο των Isabel Otter και Katie Rewse «Ο κήπος της ελπίδας» και το 2019 γράφτηκε και μεταφράστηκε το βιβλίο του Tom Percival με τίτλο «Η θάλασσα είδε».

«Ο κήπος της ελπίδας» είναι η ιστορία ενός μικρού κοριτσιού, το οποίο, όπως αναφέρεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, «βρίσκει κουράγιο και σκοπό στη ζωή της μεταμορφώνοντας έναν παρατημένο και άσχημο κήπο σε τόπο μαγικό, γεμάτο ομορφιά, αγάπη και ελπίδα».

Στο βιβλίο αυτό, η μητέρα της Μάγιας «έφυγε» κι από τότε ο κήπος, που τόσο αγαπούσε να περιποιείται, γέμισε αγκάθια και αγριόχορτα. Όταν ο πατέρας μιλά στη Μάγια για τη μητέρα της, κάτι που ποτέ δεν έκανε πριν, η Μάγια μεταμορφώνει τον κήπο. Η ζωντάνια της φύσης που αναγεννάται φέρνει την ελπίδα ξανά. Ελπίδα για ζωή, που δεν γίνεται ποτέ όπως πριν, αλλά που επαναφέρει το χαμόγελο σε κόρη και πατέρα.

Το βιβλίο δεν αναφέρεται σε θάνατο, μα η απώλεια της μητέρας είναι δεδομένη. Μια απώλεια που αλλάζει τη ζωή και που, όμως, η ανάμνηση του κήπου της μητέρας συμβάλει στη συνέχιση της σχέσης μαζί της. Ο λόγος, επιτηδευμένα λιτός, δεν αφήνει περιθώρια για μεγάλες κουβέντες. Υπογραμμίζει την αλλαγή και το πένθος, που αυτή κουβαλά μαζί της έπειτα από μια τόσο σημαντική απώλεια, αλλά στέκεται κυρίως στην ελπίδα.

Χαρακτηριστικά

Συγγραφή: Isabel Otter

Εικονογράφηση: Katie Rewse

Επιμέλεια – Απόδοση: Ράνια Τζιαμπίρη

Τίτλος Πρωτότυπου: The garden of hope

1η έκδοση: 2018

Εκδόσεις «Τζιαμπίρης Πυραμίδα» (2018)

ISBN 978-960-593-214-5

Προτεινόμενες ηλικίες: 3-6, 6-9

Ο Tom Percival στο βιβλίο του «Η θάλασσα είδε» προσεγγίζει το βίωμα της απώλειας της μητέρας μέσα από την ιστορία ενός λούτρινου αρκούδου, που η μικρή ηρωίδα του βιβλίου, Σοφία, χάνει στην παραλία. Είναι το αρκουδάκι που η μητέρα χάρισε στη Σοφία και που κανένα άλλο κουκλάκι δεν μπορεί να το αντικαταστήσει. Το αρκουδάκι κάνει ένα μεγάλο ταξίδι και η θάλασσα το επιστρέφει μετά από χρόνια στα χέρια, πια, της εγγονής της Σοφίας.

Πρόκειται για αναφορά στον κύκλο της ζωής – μια αναφορά αλλιώτικη απ’ τις άλλες. «Μια ζεστή, τρυφερή ιστορία που μας λέει ότι τίποτα δεν χάνεται στ’ αλήθεια αν το κρατάς βαθιά μες στην καρδιά σου», όπως γράφει και στο οπισθόφυλλο του βιβλίου. Ένα βιβλίο που κάθε παιδί θα το διαβάσει αλλιώς ως προς τα νοήματα του λόγου που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας, αλλά κι ως προς την την εικονογράφηση που παρεμβάλλει άλλες πολλές ιστορίες ανάμεσα.

Η απώλεια στο συγκεκριμένο βιβλίο δεν αφορά στην απώλεια του αρκούδου, μα στην απουσία της μητέρας που. Η μητέρα λείπει σε κάθε σελίδα του βιβλίου, έστω κι αν δεν γίνεται ρητή αναφορά σε αυτήν. Η περιπέτεια του αρκούδου είναι η περιπέτεια της ανάμνησης κι η αγωνία, που συχνά εκδηλώνουν τα παιδιά, να μην ξεχάσουν.

Κατάλληλο για όλες τις ηλικίες. Διαβάζοντάς το ο καθείς μπορεί να δει ό,τι η ωριμότητα, η εμπειρία κι η γνώση του του επιτρέπει. Τίποτα λιγότερο και τίποτα παραπάνω.

Χαρακτηριστικά

Συγγραφή: Tom Percival

Εικονογράφηση: εικόνες από το Rijksmuseum, Άμστερνταμ  

Επιμέλεια: Ελευθερία Κοψιδά

Τίτλος Πρωτότυπου: The sea saw

1η έκδοση: 2019

Εκδόσεις «Ίκαρος» (2019)

ISBN 978-960-572-249-4

Προτεινόμενες ηλικίες: 3-6, 6-9, 9-12

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Σχόλια