«Ο παππούκας μου» της Marta Altés

-

Είναι και κάποιες απώλειες αλλιώτικες απ’ τις άλλες. Όταν αυτός που μας λείπει, δεν έχει φύγει, δεν έχει πεθάνει, είναι εκεί μαζί μας, τον βλέπουμε, τον ακουμπάμε, τον ακούμε, μα είναι λες και δεν είναι…

Η Marta Altés, όπως έγραψαν οι New York Times, έχει ντύσει αυτή την εμπειρία της απώλειας με μια «ήσυχη αφήγηση» και μια «λιτή εικονογράφηση». Ένα παιδί αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο τη σχέση του με τον παππού του, που κάποιες στιγμές «χάνεται» κυριολεκτικά και μεταφορικά, χωρίς ωστόσο να εστιάζει σε αυτό. Με ζεστασιά, ευαισθησία και χιούμορ αφηγείται πιο πολύ τη σχέση των δύο, το μοίρασμα, την αγάπη κι αφήνει να νοηθεί η σταδιακή απώλεια που βιώνεται εξαιτίας των γηρατειών ή της άνοιας του παππού, τα οποία ουσιαστικά προσεγγίζονται ως εκ των πραγμάτων εξέλιξη της ζωής κι όχι ως ασθένεια.

Γνωρίζοντας ότι είχα στην τάξη μου ένα παιδί που βίωνε αυτή την εμπειρία με τον δικό του παππού, αποφάσισα να το ξεφυλλίσω παρέα με τους μαθητές και τις μαθήτριές μου. Στο πρώτο «ξεκλείδωμα» του κειμένου, το μοίρασμα της εμπειρίας από το παιδί αυτό ήταν γεγονός. Όταν η συζήτηση των βιβλίων εμπεριέχει αυτό το «Κι εμένα ο παππούς μου κυρία…», έστω κι από ένα μόνο παιδί – που δεν ήταν ένα στην προκείμενη περίπτωση- το εγχείρημα στην τάξη έχει στεφθεί με επιτυχία. Γιατί τα παιδιά, όπως και οι μεγάλοι, ψάχνουν να βρουν μες τις σελίδες των βιβλίων τη δική τους εμπειρία δοσμένη από κάποιον άλλον. Έχουν ανάγκη να ταυτιστούν, ειδικά σε θέματα ευαίσθητα, η συζήτηση των οποίων αποφεύγεται από τους μεγάλους, κυρίως μπροστά στα παιδιά.

Το ό,τι λοιπόν συμβαίνει να «χάνουμε» ανθρώπους έχοντάς τους παρόντες, το πένθος που συντροφεύει  αυτή την απώλεια, μα και η σπουδαιότητα του να χτίζει κανείς αναμνήσεις μέσα σε σχέσεις αγαπητικές όπως αυτή του παππού και του εγγονού, είναι μηνύματα που περνά αβίαστα το βιβλίο αυτό στα παιδιά.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Ο παππούκας μου μεγαλώνει…

Αλλά αυτός είναι ο παππούκας μου,

και γι’ αυτό τον αγαπάω!

Χαρακτηριστικά

Συγγραφή – Εικονογράφηση: Marta Altés

Τίτλος Πρωτότυπου: My Grandpa

1η έκδοση: 2013

Εκδόσεις «Key Books» (2014)

ISBN 978-618-80908-8-0

Προτεινόμενες ηλικίες: 3-6, 6-9

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Σχόλια