Αρκόντοι τζιαι φτωσιοί

-

του Κυριάκου Θ. Καρνέρα[1]


Μές στο σιμηντηρόχτιστον τζι ακάμωτον χωράφιν

έμπηκα τζι είδα μνήματα, είδα σταυρούς στημένους

τζιαι πάνω τους να φαίνεται, να μολοά, να γράφει

γρονολοϊαν τζι όνομαν τους λας τους πεθαμμένους.

Τζι είδα τζιαι μνήμαν του φτωχού τζιαι του αρκόντου μνήμαν,

με γύρου γύρου κάντζιελα, άγαλμαν τζιαι τζιβούριν,

μα του φτωχού, του πάφτωχου, μεσάνυχτον πισσούριν.

Τζι έκλαψα τζι αναστέναξα τζι εχώστηκα στο κρίμαν

τζι εφάνην μο’ σσισεν η γη τζι ερούφησεν με κάτω

τζι επήα τζι εποκούλιασα στα τάρταρα του Άδη.

Τζι είδα μες τζιείντην γερημνιάν, μες τζιείνον το σκοτάδιν

Στοίβες, βουνάρκα τζιαι σωρούς κόκκαλα των πλασμάτων.

Τζι εστάθηκα τζι εθώρουν τα σιυφτός έναν καράριν

τζι ούλα τζιει κάτω μια πίττα, ούλα μαλλιά κουβάριν.

Τζι εν εξηδκιάλυσα τζι εγιώ κόκκαλον μανιχόν του,

να πω τούτος εν του φτωχού τζιαι τζιείνος εν τ’ αρκόντου!

Πηγή: http://www.xylotymbou-cyprus.com/karneras.htm

[1] Ποιητής, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Κυπρίους λαϊκούς ποιητές. Γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1900 στο χωριό Ξυλοτύμπου της επαρχίας Λάρνακας και πέθανε στις 24.3.1986.

Ο Κυριάκος Καρνέρας καταγόταν από φτωχή αγροτική οικογένεια κι από μικρός άρχισε να εργάζεται σαν βοσκός. Δεν είχε τη δυνατότητα να πάρει κάποια μόρφωση, κι έμεινε αναλφάβητος. Το επάγγελμα του βοσκού άσκησε, στην περιοχή του χωριού του, σ’ όλη του τη ζωή. Ωστόσο σε ηλικία 17 χρόνων κατετάγη στον αγγλικό στρατό (1917) όπου υπηρέτησε μέχρι τον επόμενο χρόνο κι απ’ όπου απεχώρησε με πικρές εμπειρίες. Νυμφεύθηκε το 1926 με συγχωριανή του, με την οποία απέκτησε επτά παιδιά.

Τα ποιήματά του (τα «τραούδκια», όπως ο ίδιος τα έλεγε) τα συνέτασσε και τ’ αποστήθιζε, γιατί δεν ήξερε γραφή. Αργότερα τα υπαγόρευε σε άλλους για να τα καταγράψουν. Ο πρώτος που ανακάλυψε και παρουσίασε στο κοινό τον βοσκό – ποιητή, ήταν ο Τεύκρος Ανθίας* το 1936, που έγραψε τότε τρία άρθρα στην εφημερίδα «Πρωινή» (5,7,8 Οκτωβρίου του 1936) με τίτλο Κ. Θ. Καρνέρας, ὁ  ἀγράμματος βοσκός ποιητής. Τον επόμενο χρόνο (1937) εξεδόθη με πρόλογο του Άδωνη Βερνάλη η πρώτη ποιητική συλλογή του Καρνέρα με τίτλο Τά Τραούδκια τοῦ βοσκοῦ, αφιερωμένη από τον ποιητή στον Τεύκρο Ανθία.

Φτωχός κι αβοήθητος (συχνά αναγκαζόταν να παρακαλεί να του γράψουν στο χαρτί τα ποιήματα που συνέτασσε για να μην τα ξεχνά και να χάνονται — και χάθηκαν αρκετά), δεν μπόρεσε να εκδώσει δεύτερη ποιητική συλλογή παρά μόνο 37 ολόκληρα χρόνια ύστερα από την πρώτη. Η δεύτερη συλλογή του είχε τίτλο Τά Νερά τοῦ Μάρτη κι εξεδόθη το 1974, με εισαγωγή κι επιμέλεια του Κώστα Γραικού. Μια τρίτη ποιητική συλλογή του Καρνέρα εξεδόθη το 1978, με εισαγωγή, γλωσσάριο κι επιμέλεια του Κ.Γ. Γιαγκουλλή. Τίτλος της Πού τήν Ἀρκήν ὡς τήν Ὑστερκάν. Τέλος, το 1980 η Μορφωτική Υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας εξέδωσε, με επιμέλεια και πάλι του Κ.Γ. Γιαγκουλλή, τα Ποιητικά Ἅπαντα του Καρνέρα.

Η κυπριακή τηλεόραση «ανακάλυψε» τον Καρνέρα μετά το 1974, κι έκαμε δυο εκπομπές γι’ αυτόν, το 1975 και το 1983. Τον ποιητή τίμησε, με γιορταστική εκδήλωση που έγινε στις 30.5.1978, το χωριό του Ξυλοτύμπου.

Ιδεολογικά ο Κυριάκος Καρνέρας ανήκε στην Αριστερά, και η ποίησή του είναι επηρεασμένη από την ιδεολογία του. Είναι, ταυτόχρονα, εμπνευσμένη από το περιβάλλον του χωριού του, τις πικρές εμπειρίες του, τις σκληρές πραγματικότητες. Είναι γι’ αυτό μια αξιόλογη γνήσια δημιουργία από την οποία δεν λείπει η πικρία, ο σαρκασμός και η σατιρική διάθεση. Πηγή κειμένου και φωτογραφίας: http://www.polignosi.com/cgibin/hweb?-A=5219&-V=limmata

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Σχόλια