«Λόγια στα κύματα» της Έλενας Περικλέους

-

Ένα παιδί γράφει τρία γράμματα στον παππού του, ο οποίος έχει πεθάνει. Στην αρχή, αρνείται να το δεχτεί και να συμμετάσχει στην κηδεία, θυμώνει και αντιδρά επιθετικά σε ό,τι θυμίζει τον παππού. Έπειτα, αφήνει τη λύπη να το κυριαρχήσει. Πενθεί. Τέλος, συνειδητοποιώντας την απώλεια της φυσικής απουσίας του παππού, επενδύει στις αναμνήσεις των στιγμών που μοιράστηκαν μαζί, συνεχίζοντας, έτσι, τη σχέση μαζί χωρίς αυτόν.

«Μην το βάζεις κάτω. Οι δυσκολίες είναι για να τις ξεπερνούμε. Το κάθε κύμα που έρχεται μπορεί να είναι μεγαλύτερο, αλλά και εσύ, κάθε κύμα που περνάς γίνεσαι δυνατότερος. Δυνατά χέρια, για να παλεύεις μαζί τους. Δυνατά πόδια, για να σπρώχνεις και να προχωρείς. Δυνατά πνευμόνια, για να τα γεμίζεις άνεμο θαλασσινό και να αντέχεις. Δυνατά τα κύματα; Δυνατότερος εσύ!»

+ Η Έλενα Περικλέους γνωρίζει καλά το παιδί και το σέβεται ως αναγνώστη. Σ’ αυτό το βιβλίο έχει περίτεχνα εντάξει έννοιες και βιώματα δύσκολα, με έναν τρόπο απλό, αλλά όχι απλοϊκό. Η απώλεια ως έννοια και ως εμπειρία εμπεριέχεται σε κάθε γωνιά του κειμένου, αλλά και στις σιωπές του. Η συζήτηση που προκύπτει από την κύρια ιστορία του βιβλίου και τις μικρότερες ιστορίες που αναδύονται σε αυτό, έχουν να κάνουν με την άρνηση του θανάτου – κι αυτό μπόρεσε να το εντοπίσει και να το επισημάνει, πριν ακόμα κι από τη συγγραφέα, ένα παιδί 9 χρονών. Το γεγονός αυτό από μόνο του λέει πολλά για την αξία αυτού του βιβλίου.

! Το κείμενο της Έλενας έντυσε με μαεστρία μια πολύ ξεχωριστή εικονογράφος, η Ίρις Σαμαρτζή, η οποία μέσα από κάθε εικόνα αναδεικνύει και κάτι καινούριο. Νέες ιστορίες ξεδιπλώνονται μέσα από τις ζωγραφιές, οι οποίες δρουν παράλληλα, αλλά και συμπληρωματικά με την ιστορία της Έλενας. Η χαρά κάθε παιδιού, που εντοπίζει κάθε φορά και κάτι νέο. Η χαρά και των εκπαιδευτικών μιας που στην εικονογράφηση και μόνο μπορεί να κτιστούν δημιουργικά συζητήσεις γύρω από ένα θέμα που δύσκολα προσεγγίζει κανείς, τον θάνατο.

!! Το βιβλίο διατίθεται δωρεάν ηλεκτρονικά στη σελίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου https://www.pi.ac.cy/pi/files/epimorfosi/synedria/app/logia_sta_kymata.pdf. Βρίσκεται ήδη στη βιβλιοθήκη του κάθε τμήματος των Δημοτικών Σχολείων της Κύπρου. Πατώντας τον πιο κάτω σύνδεσμο, μπορείτε να δέιτε το προτεινόμενο σχέδιο μαθήματος:

Το σχέδιο αυτό έχει πολλάκις εφαρμοστεί και τα ερευνητικά αποτελέσματα των εφαρμογών αυτών έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή συνέδρια του χώρου (Death Education). Το ενδιαφέρον ξένων ειδικών επί του θέματος ώθησε το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου σε έκδοση του βιβλίου και στην αγγλική (https://www.pi.ac.cy/pi/files/epimorfosi/synedria/app/WordsOnWaves.pdf).

Χαρακτηριστικά

Συγγραφή: Έλενα Περικλέους

Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή

Επιμέλεια: Πολυξένη Στυλιανού

1η έκδοση: 2019

Έκδοση Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Υπηρεσία Ανάπτυξης Προγραμμάτων

ISBN 978-9963-0-1677-8

Προτεινόμενες ηλικίες: 9-12

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Σχόλια