Το Νεκρομαντείο του Αχέροντα (Πρέβεζα)

-

Από κείμενο της Ιουλίας Κατσαδήμα (Μνημεία και μουσεία της Ελλάδας, ΥΠΑ, ΤΑΠ)

Το αρχαίο νεκρομαντείο ή «νεκυομαντείο» (αρχ. νέκυς= νεκρός) βρίσκεται στον Νομό Πρεβέζης, στη νότια όχθη του ποταμού Αχέροντα. […]

Το κυρίως ιερό περιβάλλεται από ένα πολυγωνικό ορθογώνιο περίβολο με είσοδο στη βόρεια πλευρά. Έχει τετράγωνη κάτοψη και χωρίζεται με δύο παράλληλους τοίχους σε μία κεντρική αίθουσα και έξι επιμέρους δωμάτια – αποθήκες. Κάτω από την κεντρική αίθουσα βρίσκεται μια ισομεγέθης, υπόγεια αίθουσα, την οροφή της οποίας σχηματίζουν δεκαπέντε πώρινα τόξα. Πρόκειται για τον πλέον ιερό χώρο, το ανάκτορο του Άδη και της Περσεφόνης, όπου εμφανίζονταν τα φαντάσματα των νεκρών για να επικοινωνήσουν με τους χρηστηριαζόμενους.

Βόρεια, νότια και ανατολικά του κυρίως ιερού αναγνωρίζονται μικρότερα δωμάτια και διάδρομοι που χρησίμευαν για τη ψυχική και σωματική προετοιμασία των επισκεπτών, δεδομένου ότι η επαφή των ζωντανών με τους νεκρούς δεν ήταν ακίνδυνη.

[…]

Πάρα πολλά είναι τα ευρήματα… που μαρτυρούν την ευημερία του ιερού. Το σημαντικότερο όμως προέρχεται από την υπόγεια αίθουσα, την υπόγεια κρύπτη. Πρόκειται για τα υπολείμματα μιας μηχανής, ενός είδους γερανού, που το χρησιμοποιούσαν για την εμφάνιση των ειδώλων των νεκρών στους προσκυνητές. Αυτόν ίσως τον σκοπό εξυπηρετούσε το μεγάλο πάχος των τοίχων του κεντρικού ιερού (3,30 μ.), που επέτρεπε τη δημιουργία μυστικών διαδρόμων πλάτους 1,50 μ. ή 2,40 μ., μέσα στους οποίους κινούνταν αθέατοι οι ιερείς. Το τέχνασμα αυτό, σε συνδυασμό με τις παρενέργειες της ειδικής δίαιτας (κουκιά και λούπινα) στην οποία υποβάλλονταν οι προσκυνητές, δημιουργούσε τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την επικοινωνία με τις ψυχές των νεκρών. Φεύγοντας, οι επισκέπτες του ιερού ακολουθούσαν διαφορετικό δρόμο και έπρεπε να τηρήσουν σιγή για όσα είδαν και άκουσαν, για να μη διαπράξουν ασέβεια απέναντι στις θεότητες του Κάτω Κόσμου.

[…] Τον 18ο αιώνα χτίστηκε πάνω στα ερείπια (του νεκρομαντείου) η μονή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.

[…]

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Σχόλια