Σχέδιο μαθήματος βασισμένο στο παιδικό βιβλίο «Το κουνελάκι άκουγε» της Cori Doerrfeld

-

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Ο Άλκης βρίσκεται αναπάντεχα μπροστά από μια απώλεια. Όλα τα ζώα είναι σίγουρα ότι μπορούν να τον βοηθήσουν. Η κότα τον προσκαλεί να μιλήσει γι’ αυτό, αλλά ο Άλκης δεν έχει όρεξη για κουβέντες. Η αρκούδα θεωρεί ότι ο Άλκης πρέπει να είναι θυμωμένος, αλλά ούτε αυτό φαίνεται να ισχύει. Όλα τα ζώα προσπαθούν να πουν στον Άλκη πώς να αντιδράσει και όλα αποτυγχάνουν να τον κάνουν να νιώσει καλύτερα. Το κουνελάκι μόνο κάθεται και τον ακούει κι αυτό είναι το μόνο που πραγματικά χρειάζεται ο Άλκης.

Στόχοι: Τα παιδιά:

  1. Να είναι σε θέση να αναφέρονται σε συναισθήματα που δυνατό να προκαλέσει μια απώλεια (λύπη, θυμό, άρνηση, απογοήτευση, στεναχώρια, θλίψη, πόνο, …).
  2. Να αναφέρονται στη μοναδικότητα του τρόπου με τον οποίο κανείς μπορεί να βιώνει μια απώλεια.
  3. Να κατανοήσουν τη σπουδαιότητα της ενσυναίσθησης και πώς αυτή πρακτικά μπορεί να επιτευχθεί – ενεργητική ακρόαση και μη λεκτική στήριξη.
  4. Να γνωρίσουν βιωματικά τα καπέλα του DeBono.

Ενδεικτική πορεία – Δραστηριότητες:

  1. Ανάγνωση του βιβλίου, χωρίς αποκάλυψη του τίτλου του, ως το σημείο που ο ήρωας της ιστορίας φτιάχνει το πυργάκι του. (άσπρο καπέλο)
  2. Τα παιδιά καλούνται να ζωγραφίσουν ένα δικό τους πυργάκι και να γράψουν γύρω από αυτό τα συναισθήματα που νιώθει ο ήρωας (π.χ. περηφάνεια, χαρά, ικανοποίηση, ευχαρίστηση…). (κόκκινο καπέλο)
  3. Συνέχιση της ιστορίας ως τη στιγμή που το πυργάκι γκρεμίστηκε.
  4. Τα παιδιά φτιάχνουν μια δεύτερη ζωγραφιά και καταγράφουν τα συναισθήματα που νιώθει τώρα ο Άλκης (απογοήτευση, λύπη, θυμό, πόνο, θλίψη, άρνηση ίσως να το δεχτεί …) (κόκκινο καπέλο)
  5. Συνέχιση της ιστορίας ως τη στιγμή που ο Άλκης μένει μόνος.
  6. Συζήτηση για το πώς το κάθε ζώο θέλησε να τον βοηθήσει και για ποιον λόγο η προσπάθειά τους απέτυχε. (άσπρο καπέλο – γαλάζιο καπέλο)
  7. Τα παιδιά συζητούν σε ομάδες: Τι πραγματικά θα βοηθούσε τον Άλκη; (πράσινο καπέλο)
  8. Ολοκλήρωση της ανάγνωσης ιστορίας.
  9. Συζήτηση στην ολομέλεια: Τι ήταν αυτό που έκανε το κουνελάκι και βοήθησε τον Άλκη; (αναφορά στην ενεργητική ακρόαση και στη μη λεκτική επικοινωνία) (γαλάζιο καπέλο)
  10.  Ανακεφαλαίωση με συναισθήματα σε σύγκρουση σε σχέση με τη βοήθεια που του προσφέρθηκε (μαύρο και κίτρινο καπέλο).
  11.  Ζητείται από τα παιδιά να φανταστούν τον τίτλο του βιβλίου.
  12.  Ο/Η εκπαιδευτικός διαβάζει ολοκληρωμένη την ιστορία.
  13.  Συζήτηση στην ολομέλεια με θέμα: Το κουνελάκι άκουγε. Εμείς; – Μοίρασμα εμπειριών στην τάξη και συσχέτισή τους με την εμπειρία του Άλκη (γαλάζιο καπέλο).

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα Σχόλια